
SECTION 16: CHARITIES 
 
Question 99:  Given BCAP’s policy consideration, do you agree that it is proportionate to replace the requirement for 
advertisements that include reference to a charity to include, in that advertisement, a list of charities that may benefit 
from donations with proposed rule 16.6.2, which allows a generic identification to be given where several 
organisations will benefit, if the advertisement makes clear where the audience can obtain a list of the charities that 
will benefit?  If your answer is no, please explain why. 
 
Responses received 
in favour of BCAP’s 
proposal from: 
 
Advertising 
Association; An 
organisation; An 
organisation;  
 

Summaries of significant points: 
 
 
 
1. No significant comments received.  
 

BCAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 
 
1. N/A 
 

Charity Law 
Association 

2. The Charity Law Association believes that the 
proposed wording must ensure compliance with 
the revised requirements of the Charities Act 1992 
(as amended by Charities Act 2006).  In particular, 
reference must be given to the “notifable amount” 
which is defined as being either the actual amount 
of remuneration or sum received (if that is known 
at the time when the statement is made), or 
otherwise the estimated amount of the 
remuneration or sum to be received, calculated as 
accurately as is reasonably possible in the 
circumstances.  It might be helpful for proposed 
Rule 16.5.2 to reflect more fully the requirements 
of Section 60 of Charities Act 1992 (as amended).   

2. BCAP agrees the proposed rule should make 
reference to the actual amount or a reasonable 
estimate of the figure likely to be donated to the 
relevant charities. BCAP has amended the rule to 
state: 
 
16.6.2 
identify the charity that will benefit and state the actual 
amount or a reasonable estimate of the money that 
will be donated, for example “£1 per sale” or “10% of 
the purchase price”, and where more than one charity 
is involved, the advertisement may give a generic 
identification but should be accompanied by a 
statement listing the charities and the proportions in 
which they will benefit. 



 
 
 
 
In addition the audience must be able to obtain the 
information on the charities that will benefit at 
no/very low cost.  A website would seem to be the 
easiest option, but possibly there should be an 
alternative means to obtain the information for 
those who do not have easy access to the internet.  
Any telephone line to provide the information 
should either be free or at no more than local rate.  
Perhaps the Code should address these points.  
 

 
BCAP will consider the need to support the rule 
with guidance in due course.  
 
Advertisements frequently include a website 
address for the audience to gain further 
information.  BCAP considers Ofcom’s media 
literacy audits in 2008 show the proportion of 
people who have the internet, a mobile phone 
and digital television at home has increased from 
39% in 2005 to 53% in 2007.  BCAP considers of 
those people that do not have access to the 
internet at home, free internet access can be 
obtained via public libraries for example.  

Responses received 
against BCAP’s 
proposal: 
 
 

Summaries of significant points: 
 
 
 
3. No significant responses received 

BCAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 
 
3. N/A 

 
Question 100:   

i) Given BCAP’s policy consideration, do you agree that the present TV and radio prohibitions on charity-
based promotions in medicine advertisements should be deleted? If your answer is no, please explain 
why. 

 
ii) Given BCAP’s policy consideration, do you agree that 16.7 (encouraging indiscriminate, unnecessary or 

excessive purchases of medicinal products) should be included in the new code?  If your answer is no, 
please explain why. 

 
 

Responses received 
in favour of BCAP’s 

Summaries of significant points: 
 

BCAP’s evaluation of those points and action 
points: 



proposal from: 
 
Advertising 
Association; 
Proprietary 
Association of Great 
Britain; An 
organisation; 
 

 
 
4. No significant comments made 
 

 
 
4. N/A 
 

Charity Law 
Association 

5. (i) It is clear that commercial relationships 
between manufacturers of products and charities 
can lead to preference to purchase one product 
compared to another.  Charities generally need to 
be very careful with regard to the types of 
promotion they support: for example, a cancer 
charity simply would not for reputation reasons 
participate in a promotional venture with a tobacco 
company.  For these reasons, we believe that this 
issue should be, effectively, self-regulating: 
charities will form a view for themselves as to 
whether they would wish to enter into a promotion 
with a pharmaceutical company. While it is easy to 
see that there are several downsides in a charity 
engaging in any such promotional venture with a 
pharmaceutical company, nevertheless we believe 
that the position will effectively self-regulate: this is 
particularly supported by the fact that any joint 
promotional ventures can only be taken with the 
benefit of an agreement with the charity itself, so 
the charity would be on notice and have the ability 
to take a policy view as to whether the promotion 
should be supported.  

5. BCAP welcomes the comments from the 
Charity Law Association.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 6. Care is also needed, in particular as regards the 

efficacy of the medicine concerned.  It is important 
that any such advertisement features the charity 
promotion as a subsidiary to the promotion of the 
effects of the medicine itself. 
 

6. The advertising of medicines is controlled by a 
combination of statutory measures (with both 
criminal and civil sanctions), enforced by the 
MHRA, and self-regulation through Codes of 
Practice for the pharmaceutical industry, 
administered by trade associations. Advertising in 
this sector is strictly controlled and ads for 
medicinal products must include specific 
information, for example, the indication, name of 
the product active ingredient etc.   
 

 7. (ii) Subject to (i) above we agree with the broad 
thrust of rule 16.7.  We would refer to the response 
given at question 99 above with regard to the 
proposed method of calculation of the contribution 
and the need to ensure compliance with Charities 
Act 1992 (as amended).   
 

7. BCAP considers it is unnecessary to repeat the 
requirements of rule 16.5.2 in rule 16.7.  BCAP 
considers a cross reference to rule 16.5 may aid 
users of the Code: 
16.7 
Advertisements for medicinal products may offer to donate 
money to charity but must not be likely to encourage 
indiscriminate, unnecessary or excessive purchases of 
medicinal products. Advertisements must state the basis on 
which the contribution will be calculated. 
 

(See rule 16.5) 

Responses received 
against BCAP’s 
proposal: 
 
 

Summaries of significant points: 
 
 
 
8. No significant responses received. 

BCAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 
 
8. N/A 
 

 
Question 101:  Given BCAP’s policy consideration, do you agree that it is not necessary to require a broadcaster to 
obtain an assurance that the advertiser will not disclose data to a third party without the client’s consent, and the 
client’s name will be promptly deleted on request? If your answer is no, please explain why. 



 
Responses received 
in favour of BCAP’s 
proposal from: 
 
Advertising 
Association; An 
organisation; An 
organisation; Charity 
Law Association 
 

Summaries of significant points: 
 
 
 
9. Agree it is not necessary to require a 
broadcaster to obtain an assurance that the 
advertiser will not disclose data to a third party 
without the client’s consent and the client’s name 
will be deleted on request.     

BCAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 
 
9. N/A 

Responses received 
against BCAP’s 
proposal: 
 
 

Summaries of significant points: 
 
 
 
10. No significant responses received.  

BCAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 
 
10. N/A 

 
Question 102:  Given BCAP’s policy consideration, do you agree that the present TV and radio prohibitions on 
comparisons in charity advertisements should be deleted? If your answer is no, please explain why. 
 
Responses received 
in favour of BCAP’s 
proposal from: 
 
Advertising 
Association; An 
organisation; An 
organisation; 
 

Summaries of significant points: 
 
 
 
11. No significant responses received. 

BCAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 
 
11. N/A 

Charity Law 
Association 

12. Broadly agree that restrictions with regard to 
comparisons in charity advertisements can be 
deleted, but make the following comments: 

12. BCAP agrees. The law does not directly 
prohibit charity advertisements from including 
comparisons with other bodies, including other 



 
• It is simply not possible in many circumstances 

to compare charities on any form of commercial 
“like for like” basis.  The range of services and 
support provided by charities is bespoke in its 
nature and charities will have a wide range of 
different measures by which their efficiency and 
effectiveness can be identified.  While the 
general view within the sector is that, for these 
reasons, comparisons are unlikely to be helpful; 
it is hard to see why the code should 
necessarily single out charities for special 
treatment in this regard.   

 
• The removal of the ban on comparative 

advertising will no doubt help maintain the 
consumer’s trust in and perception of the 
charity sector.  A concern is that there is an air 
of inevitability surrounding the possibility of ‘tit 
for tat’ comparative advertising between major 
charities.  Such behaviour would undoubtedly 
affect the view of the sector in the consumer’s 
mind and could adversely impact on donations.  
Having said that there would no doubt be 
consequential benefits for consumers in terms 
of the provision of further information enabling a 
more reasoned and informed choice about their 
donation.  In addition charity advertisers which 
perform more efficiently and effectively will no 
doubt benefit.  On balance, the benefits of 
deleting the current ban outweigh the potential 
problems which comparative advertising may 

charities. Those rules likely prevent misleading 
comparisons, because accurate, like-for-like 
comparisons might be difficult for a charity or a 
broadcaster to establish, and those rules likely 
help maintain the public trust in and perception of 
the charity sector; ’tit-for-tat‘ charity comparison 
advertising might bring the sector into disrepute 
and adversely impact donations. BCAP has 
weighed up, on the one hand, the protection the 
rule affords and, on the other hand, the freedom 
of charity advertisers to compare themselves 
favourably with other bodies, including other 
charities. BCAP considers its proposed Code 
includes extensive rules that prevent misleading 
claims in general and unfair comparisons in 
particular (see Section 3: Misleading of the 
proposed Code), which ensure that charity 
advertisements that include comparisons with 
other bodies do not mislead the audience. BCAP 
considers its proposed new rule, 1.2, 
‘Advertisements must be prepared with a 
sense of responsibility to the audience and to 
society’ and detailed rules that ensure charity 
advertisements are not irresponsible ensure that 
the charity sector would not be brought into  
disrepute by charity comparison advertisements. 
 
On balance, BCAP considers the benefits of lifting 
the prohibition, for consumers and charities that 
are comparatively more efficient or otherwise 
more effective than other bodies undertaking 
similar activities, outweighs any benefit of 



bring, particularly given the fact that the 
overarching rule 1.2 requires that any and all 
advertisements must be prepared with a sense 
of responsibility to the audience and to society.  

 
• This relaxation does have the potential to be 

damaging to the reputation of the charity sector 
as a whole.  It is one thing for a charity to say 
(for example) 'we keep our administrative and 
fundraising expenses below 3% of the total 
fundraised'.  It is another thing for charities to 
be seen to be "trading off" against each other, 
particularly if there is a risk that they may not 
have the full facts of another charity's 
fundraising expenses or effectiveness.  
However, there are clear benefits for the sector 
and for the public in charities being able to 
openly and honestly make such comparisons.  
Charity trustees would be aware of any 
reputational issues, in the event of their charity 
wishing to make comparisons, and would be 
required to act prudently and ensure that their 
claims had foundation.  

 

maintaining the present rule. 
 
 

Responses received 
against BCAP’s 
proposal: 
 
 

Summaries of significant points: 
 
 
 
13. No significant responses received.  

BCAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 
 
13. N/A 

 
 
 



Question 103:  Given BCAP’s policy consideration, do you agree that the present radio rule, 3.2.4, should be deleted? 
If your answer is no, please explain why. 
 
3.2.4 if the advertisement states that payment may be made by credit or debit card, full details must be given of the donor’s 
right to have any payment so made of £50 or more refunded 
Responses received 
in favour of BCAP’s 
proposal from: 
 
Advertising 
Association; 
An organisation; An 
organisation;  
 

Summaries of significant points: 
 
 
 
14. No significant responses received. 

BCAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 
 
14. N/A 

Responses received 
against BCAP’s 
proposal: 
 
Charity Law 
Association 
 

Summaries of significant points: 
 
 
 
15. We note the proposed deletion and the 
difficulty in envisaging a scenario in which a third 
party, for example, a shampoo advertiser invites 
the audience to donate £50 to its nominated 
charity.  We think this is possibly over-simplifying 
the range of scenarios in which the public can be 
invited to make donations, since the rules cover 
both commercial participators (such as shampoo 
manufacturers etc.) and also professional 
fundraisers (for example, organisers of charity 
balls, etc.).  It is possible to see that the total value 
of goods which may be sold would exceed £50 
and, in these circumstances, given the wording of 
Section 60(4) of Charities Act 1992 (as amended) 

BCAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 
 
15. BCAP understands that provision is also 
aimed at traditional TV and radio charity appeals, 
given that Section 60 refers to professional 
fundraisers as well as commercial participators. 
The requirement for third party fundraising 
advertisements in a radio or TV appeal which say 
that payment may be made by credit or debit card 
to state there is a right to refund, is retained in 
section 60(4) of the Charities Act (as amended). 
The figure of £50 was increased to £100 with 
effect from 1 April 2009 by the Charities Act 1992 
and 1993 (Substitution of Sums) order 2009. To 
reflect the law, BCAP considers the rule should 
be retained and applied to TV: 



and the fact that many advertisers may simply be 
unaware of these provisions, we wonder whether it 
would in fact be appropriate to retain the current 
radio rule 3.2.4.   
 
 

 
16.4 If the advertisement states that payment 
may be made by debit or credit card, the donor’s 
right to have any payment of £100 or more 
refunded must be stated.   
 

 
Question 104:   

i) Taking into account BCAP’s general policy objectives, do you agree that BCAP’s rules included in the 
proposed Charities Section are necessary and easily understandable?  If your answer is no, please 
explain why. 

 
ii) On consideration of the mapping document in Annex 2, can you identify any changes from the present to 

the proposed Charities rules that are likely to amount to a significant change in advertising policy and 
practice, are not reflected here and should be retained or otherwise be given dedicated consideration? 

 
iii) Do you have other comments on this section? 
i)  

Responses received 
from: 
 
Advertising 
Association; 
An organisation; 
Charity Law 
Association; An 
organisation;  
 
 

Summaries of significant points: 
 
 
16. Agree that BCAP’s rules, included in the 
proposed Charities Section are necessary and 
easily understandable. Those respondents did not 
identify any changes from the present to the 
proposed rules that would amount to a significant 
change in advertising policy and practice, apart 
from those highlighted in the consultation 
document. 

BCAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 
16. N/A 

 


