
 

SECTION 5: CHILDREN 
 
Question 12:  Given CAP’s policy consideration, do you agree that rule 5.7 (promotions including direct exhortations) 
should be included in the Code?  If your answer is no, please explain why. 
 
Responses received 
in favour of CAP’s 
proposal from: 
 
Advertising 
Association; 
Alliance Boots; 
ASDA; 
Association for 
Interactive Media and 
Entertainment; 
E.ON; 
Family and Parenting 
Institute; 
An organisation 
requesting 
confidentiality  
Institute of 
Practitioners in 
Advertising; 
Institute of Sales 
Promotion; 
Redcats (Brands) 
Ltd; 
RWE npower; 
 

Summaries of significant points: 
 
 
1. AIME and ISP said: 
Agreed, although it is suggested that Guidance 
could usefully be provided on what constitutes 
“exhortation”. 
 
 
2. Alliance Boots said: 
The amendment to include “promotions that 
contain a direct exhortation” to children to children 
is again in principle something we would have no 
objection to.  However, there is a lack of clarity 
around what constitutes a direct exhortation. 
 
 
3. GSK said: 
Proposed rule 5.7 could be clearer.  The word 
“contains” imposes ambiguity about whether a 
promotional mechanic targeted at children and that 
ultimately requires a purchase to enter, but does 
not include a direct purchase exhortation, would be 
in breach of the rule or not.  The consultation note 
5.11 uses much clearer wording to clarify that the 
rule would not be breached.  It would be more 

CAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 
1. and 2. CAP sought to reflect, rather than 
elaborate on, the requirements of the CPRs when 
it incorporated those requirements into the Code.  
It could not, therefore, attempt to define “direct 
exhortation” in the Code because that term is not 
defined in the CPRs.   
 
CAP will, however, consider the possibility of 
producing Guidance at a later stage if the legal 
interpretation of “direct exhortation” becomes 
clear. 
 
 
 
3.  CAP agrees to amend rule 5.7 for the sake of 
clarity so that it reads: 
 
“Promotions that require a purchase to participate 
and include a direct exhortation to make a 
purchase must not be addressed to or targeted at 
children.”  Again, CAP will consider the need for 
guidance in due course. 



 
2 organisations 
requesting 
confidentiality 
 
2 individuals  
 

helpful for 5.7 to read “Promotions that require a 
purchase to participate and include a direct 
exhortation to make a purchase must not be 
addressed to or targeted at children.” 
 

 
Responses received 
against CAP’s 
proposal: 
 
Entertainment and 
Leisure Software 
Publishers 
Association Ltd 
 

Summaries of significant points: 
 
1. ELSPA said: 
The wording in paragraph 5.11 of the consultation 
proposals is more limited than the actual proposed 
rule in that 5.11 requires “a purchase to 
participate”.  There is an inconsistency here since 
the wording in proposed rule 5.7 only addresses a 
promotion and does not state that a purchase is 
required to participate.  The meaning of promotion 
is also ambiguous although it would suggest a 
special offer is required.  Is this clearly defined 
elsewhere in the Code? 
 
Given that the promotion can be “addressed” to (as 
well as “targeted” at) a child, query whether a 
promotional banner with a price would fall within 
the proposed rule. 
 

CAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 
1. CAP does not agree that there is 
inconsistency; however, it considers that, by 
amending it (see 3. above), the rule is likely to be 
clearer for marketers. 
 
Section 8: Sales Promotions includes a definition 
of promotions. 
 
A promotional banner would not be considered a 
sales promotion under the terms of the Code; 
likewise, a marketing communication would be 
unlikely to fall foul of the rule merely because it 
quoted a price. 

 
Question 13:  Given CAP’s policy consideration, do you agree that rule 5.5 (marketing communications containing a 
direct exhortation to buy a product via a direct-response mechanism) should be included in the Code?  If your answer 
is no, please explain why. 

 
Responses received 
in favour of CAP’s 

Summaries of significant points: 
 

CAP’s evaluation of those points and action 
points: 



 
proposal from: 
 
Advertising 
Association; 
ASDA; 
Association for 
Interactive Media and 
Entertainment; 
E.ON; 
Family and Parenting 
Institute; 
Institute of 
Practitioners in 
Advertising; 
Institute of Sales 
Promotion; 
Proprietary 
Association of Great 
Britain; 
Redcats (Brands) 
Ltd; 
RWE npower; 
 
2 organisations 
requesting 
confidentiality 
 
An individual  
 

1. AIME and ISP said: 
Agreed with the proviso that the expression 
“exhortation” be re-examined.  What is being 
addressed here is “promotions targeted at 
children”. 

 

 
1. See CAP’s comments to 1. and 2. under 
question 12, above. 

Responses received 
against CAP’s 
proposal: 

Summaries of significant points: 
 
 

CAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 



 
 
Entertainment and 
Leisure Software 
Publishers 
Association 
 

1. ELSPA said: 
The meaning of “direct exhortation” is unclear.  
However, 5.5 would seem very wide and it is 
possible that most advertisements would be 
considered a direct exhortation to buy. 
 
Under the proposed new rule, it would seem that 
an advertiser would be prevented from sending an 
email to anyone under 16 years (the definition of a 
child under the CAP Code) which contained 
products and prices.  However, the scope seems 
even wider than that.  The rule might also catch a 
poster for a 3+ game containing a statement: 
“available via the PlayStation Store”.  Would that 
poster be deemed to be “directly targeted at 
children”? 
 
 

 
1.  See CAP’s comments to 1. and 2. above. 
 
The new rule is not intended to prohibit marketers 
sending emails to under 16s (subject to the rules 
in the Database Practice section); it is intended to 
prevent marketers directly exhorting children to 
buy a product.  CAP considers that the mere 
inclusion of products and prices in a marketing 
communication – or information about where a 
product is available – would not constitute a direct 
exhortation to purchase. 
 

 
Question 14:   

i) Taking into account its general policy objectives, do you agree that CAP’s rules, included in the proposed 
Children section, are necessary and easily understandable?  If your answer is no, please explain why. 

 
ii) On consideration of the mapping document in Annex 2, can you identify any changes from the present to 

the proposed Children rules that are likely to amount to a significant change in advertising policy and 
practice, which are not reflected here and that you believe should be retained or otherwise given 
dedicated consideration? 

 
iii) Do you have other comments on this section? 
 

Responses received 
from: 

Summaries of significant points: 
 

CAP’s evaluation of those points and action 
points: 



 
 
Advertising 
Association; 
ASDA; 
Association for 
Interactive Media and 
Entertainment; 
Charity Law 
Association; 
Consumer Focus; 
Department for 
Children, Schools 
and Families; 
E.ON; 
Family and Parenting 
Institute; 
Independent 
Healthcare Advisory 
Services; 
Institute of 
Practitioners in 
Advertising; 
Institute of Sales 
Promotion; 
Proprietary 
Association of Great 
Britain; 
Redcats (Brands) 
Ltd; 
 
2 organisations 
requesting 

These organisations, and an individual, agreed the 
rules in the proposed Children section are 
necessary and easily understandable.  Those 
respondents did not identify any changes from the 
present to the proposed rules that would amount to 
a significant change in advertising policy and 
practice, apart from those highlighted in the 
consultation document: 
 
 Advertising Association; 
 ASDA; 
 Association for Interactive Media and 
 Entertainment; 
 E.ON; 
 Family and Parenting Institute; 
 IPA; 
 ISP; 
 PAGB; 
 Redcats (Brands) Ltd; 
 2 organisations requesting confidentiality 
 
 
1. Family and Parenting Institute said: 
We would like to see these rules given a greater 
prominence.  They should be made more easily 
available to parents, without the need to wade 
through what is, essentially, a large and unwieldy 
document.  Parents will only be able to judge 
whether advertisers are adequately self-regulating 
by having access to the rules by which advertisers 
are supposed to monitor their own activity. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.  The CAP Code is published on the CAP 
website in both html and pdf format and is 
available to view for free by industry practitioners 
and consumers alike.  CAP considers its rules, 
including the Children rules, are given adequate 
prominence, both for marketers and for 
consumers. 
 
 
 



 
confidentiality 
 
An individual  

 
2. Independent Healthcare Advisory Services said: 
We are disappointed that this section makes no 
reference to your definition of what / who is a child.  
We consider that anyone aged 18 and below 
should be protected under this section. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. DCSF said: 
We are pleased the CAP Code will maintain a 
separate section relating specifically to children. 
 
It would be helpful if the principles set out the 
position with relation to children and include a 
principle of the order of: Special care must be 
taken with marketing communications aimed at 
children and not exploit their inexperience, 
credulity or sense of loyalty. 

 
2.  The Children section states that, for the 
purposes of the Code, “a child is someone under 
16”. 
 
To extend the scope of the Children rules to cover 
those under 18 would amount to a significant 
change to advertising policy and practice.  CAP 
has no evidence to suggest that its existing rules 
are inadequate.  Rules in the rest of the Code, 
such as the general rules on Offence, 
Misleadingness and Social Responsibility, protect 
all consumers; the ASA takes the audience into 
account when it considers complaints about 
marketing communications.   Also, the Code 
includes rules that proscribe the advertising of 
some products (for example, alcohol, gambling 
products and weight control products) to under 
18s.  
 
 
 
3.  The overarching Principle of the Children 
section is that care should be taken when 
featuring or addressing children in marketing 
communications.  The rules go on to detail how 
that Principle must be secured; the rules prevent 
marketing communications from exploiting 
children’s inexperience, credulity or sense of 
loyalty.  CAP therefore considers its rules address 
DCSF’s concerns directly. 
 



 
 
The rules relating to marketing communications 
that contain promotions of appeal to children 
should stipulate the need for the promotion to be 
age appropriate. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Charity Law Association said: 
No definition is contained in rule 5 as to what 
constitutes “moral harm” (rule 5.1).  A definition 
currently used in law of “tending to deprave and 
corrupt” might be a suitable starting point. 
 
Consider whether it is worth adding a clause to the 
effect that children should not be shown in any light 
in which they are acting in an inappropriate 
manner, either for their age or in respect of 
accepted social responsibility.  
 
 
 
 
 
 
 

The Principle also makes clear that the way in 
which children perceive and react to marketing 
communications is influenced by their age, 
experience and the context in which the message 
is delivered: it states that the ASA will take those 
factors into account when assessing whether a 
marketing communication complies with the 
Code.  On that basis, any marketing 
communication that is not appropriate for the age 
of the audience to which it is targeted would fall 
foul of one or more of the rules in the Children 
section. 
 
 
4.  CAP considers that new rule 5.1 provides the 
ASA with the scope to decide, on a case-by-case 
basis, whether a marketing communication 
complies with the Code.  The ASA makes 
subjective interpretations about whether a 
marketing communication is likely to cause moral 
harm to children and CAP does not consider 
there is a need to provide a definition of “moral 
harm”. 
 
Rule 5.1 is deliberately principles-based; CAP 
considers that approach preferable to proscribing 
specific creative practices that would, in all 
likelihood, be caught under the general rule if they 
were likely to harm children. 
 
 
 



 
5. Consumer Focus said: 
Consumer Focus wants to see greater consistency 
in the protection of children aged up to 16 years 
old with regard to the restrictions for advertising to 
children in both CAP and BCAP Codes.   
 
We would want to see a tightening up of the 
proposed principle that the way in which children 
perceive and react to marketing communications is 
influenced by their age, experience and the context 
in which the message is delivered.   
 
We are concerned about arbitrary distinctions 
being made.  Recent neuroscience research 
conducted both in the EU and the US suggests 
that, contrary to previous beliefs, children over 12 
do not have adult-like understanding and critical 
judgement of marketing.  Compliance is easier if 
there is a consistent age limit of application and the 
minimum should be 16, with consideration of 18 
being the minimum in relation to areas such as 
financial services and explicit material. 
 

5.  CAP is unaware of any inconsistency between 
the new CAP and BCAP Codes that would 
amount to a more permissive approach, in either 
broadcast or non-broadcast advertising, regarding 
the protection of children.  None has been 
identified by respondents to either consultation. 
 
It is unclear how Consumer Focus wants the 
Principle to be tighter: the Principle states “The 
way in which children perceive and react to 
marketing communications is influenced by their 
age, experience and the context in which the 
message is delivered”.  The ASA will assess 
complaints against the rules in the Children 
section, bearing that Principle in mind as it does 
so. 
 
CAP agrees that children require extra protection 
from harmful, misleading and offensive marketing 
than the protection the Code affords to 
consumers as a whole: the Children section is 
intended to achieve that aim.  CAP has not been 
made aware of any evidence or arguments that 
suggest the Children section is inadequate to 
meet that aim.  As CAP states in its comments to 
2. above, there are rules in the Code, applicable 
to marketing for particular products and services, 
that afford extra protection to the under 18s. 
 
CAP has considered the study cited by Consumer 
Focus (Pechmann et al), which reviewed earlier 
research findings about adolescent development 



 
in neuroscience, psychology and marketing, 
particularly marketing of addictive products such 
as tobacco and alcohol.  Pechmann et al’s 
literature review highlights three adolescent 
vulnerabilities: 
 

i. Impulsivity; 
ii. self-consciousness and self-doubt; 
 and 
iii. an elevated risk from product use 
 for both alcohol and tobacco. 

 
CAP considers the latter not relevant to the 
proposed Children section; CAP considers other 
Code sections (Alcohol, and the prohibition on 
marketing communications for tobacco products) 
provide adequate protection to children from 
advertising of those products. 
 
CAP agrees that children are more vulnerable to 
potentially harmful or exploitative advertising: it is 
for that reason that the new CAP Code affords an 
extra layer of protection (over and above that 
provided to consumers in general) to children.  
CAP does not consider that the Pechmann et al 
literature review highlights any findings that would 
warrant either a strengthening of the rules or a 
complete ban on advertising to children.  CAP is 
therefore confident that its rules are robust. 
 

 


