
SECTION 21: TOBACCO, ROLLING PAPERS AND FILTERS 
 
Question 73:   

i) Taking into account its general policy objectives, do you agree that CAP’s rules, included in the proposed 
Tobacco, Rolling Papers and Filters section, are necessary and easily understandable?  If your answer is 
no, please explain why. 

 
ii) On consideration of the mapping document in Annex 2, can you identify any changes from the present to 

the proposed Tobacco, Rolling Papers and Filters rules that are likely to amount to a significant change in 
advertising policy and practice, which are not reflected here and that you believe should be retained or 
otherwise given dedicated consideration? 

 
iii) Do you have other comments on this section? 
i)  

Responses received 
from: 
 
Advertising 
Association; 
Asda; 
Charity Law 
Association; 
Department of 
Health; 
Institute of 
Practitioners in 
Advertising; 
International 
Association for the 
Study of Obesity and 
International Obesity 

Summaries of significant points: 
 
These organisations, and an individual, agreed the 
rules in the proposed Tobacco, Rolling Papers and 
Filters section are necessary and easily 
understandable.  Those respondents did not 
identify any changes from the present to the 
proposed rules that would amount to a significant 
change in advertising policy and practice, apart 
from those highlighted in the consultation 
document: 
 
 Advertising Association; 
 Asda; 
 Institute of Practitioners in Advertising;   
 Proprietary Association of Great Britain 
  

CAP’s evaluation of those points and action 
points: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



TaskForce; 
National Heart 
Forum; 
Proprietary 
Association of Great 
Britain; 
 
An individual 

1. Charity Law Association said: 
Rule 21.2 should include a sub-rule that the 
marketing of rolling papers should not, equally, 
suggest that they can be used, whether expressly 
or by innuendo, for the smoking of proscribed 
drugs. 
 
 
 
 
2. Department of Health said: 
We are generally content with proposed changes, 
with one comment on a point of detail.  We would 
like an amendment to rule 21.2 considered.  We 
suggest replacing the words:  
 
 “Marketing communications must neither 
 encourage people to start smoking nor 
 encourage smokers to increase their 
 consumption or smoke to excess” 
 
With the words:  
 
 “Marketing communications must neither 
 encourage people to start smoking nor 
 encourage people who smoke to increase 
 their consumption”. 
 
The reasons for these suggested changes are: 

• To refer to people who smoke as “smokers” 
could be perceived as demeaning and does 
not acknowledge the broader context in 

1. Rule 21.6 would prevent marketing 
communications for rolling papers and filters from 
suggesting those products can be used for the 
smoking of proscribed drugs.  That rule makes 
clear that “except in exceptional circumstances, 
for example in the context of an anti-drugs 
message, any reference to illegal drugs will be 
regarded as condoning their use”. 
 
 
2. CAP understands the Department’s point that 
the proposed rule implies, by referring to 
“smoking to excess”, there could be an 
acceptable level of smoking.  On that basis, CAP 
has decided to amend the rule, in line with the 
Department’s suggestion, so that it states: 
 
 “Marketing communications [for rolling 
 papers or filters] must neither 
 encourage people to start smoking nor 
 encourage people who smoke to  increase 
 their consumption” 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



which they are consumers of marketing 
information; and  

• To refer to “smoke to excess” suggests 
there is a level of smoking that is acceptable 
or safe.  Any level of smoking is potentially 
dangerous to health and no level can be 
considered safe”. 

 
 
3. National Heart Forum and International 
Association for the Study of Obesity and 
International Obesity TaskForce said: 
There are links between the risk of child obesity 
and maternal smoking during pregnancy, and we 
therefore welcome the strong rules on marketing of 
tobacco and related products in the UK.  
 
There is no justification to continue to permit 
advertising of tobacco-related products. It is 
acknowledged that doing so has the potential to 
indirectly promote tobacco products which may not 
be advertised to the public.  We recommend that 
CAP’s present rules are strengthened to ensure 
that the marketing of rolling papers and filters is not 
permitted in any media. A notion of ‘responsible’ 
marketing of rolling papers and filters seems an 
oxymoron as any marketing of these products is a 
clear encouragement to smoke. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Although it empathises with the points raised, 
CAP considers it would be inappropriate for its 
Code to prohibit the marketing of products that 
are permitted, by law, to be marketed.   
 
Nevertheless, the Code includes restrictions on 
the marketing of those products because CAP is 
aware of the link between rolling papers and 
filters, smoking and the potential danger to health. 
 

 


